Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen Caribisch deel Koninkrijk

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en drie bijzondere gemeenten (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De drie Caribische landen vormen samen met de drie bijzondere gemeenten het Caribisch deel van het Koninkrijk. De drie bijzondere gemeenten samen heten Caribisch Nederland en zijn onderdeel van het Nederlandse staatsbestel.

Op dit moment is alleen een paspoort een geldig reisdocument om binnen (en buiten) het Caribisch deel van het Koninkrijk te reizen. Om het reizen binnen het Koninkrijk te bevorderen hebben Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat hun ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit, vanaf 1 mei 2022 op basis van alleen hun lokale sédula/ID Card kunnen reizen. Voor reizen tussen de deelnemende (ei)landen naar Aruba is nog wel een paspoort nodig.

Reizen op basis van een sédula /ID Card naar Aruba is niet mogelijk.

Deze maatregel is niet van toepassing voor reizigers tussen de deelnemende (ei)landen en Nederland. Hiervoor is nog steeds een paspoort nodig. De Europees Nederlandse ID Kaart is niet geldig als reisdocument om binnen de participerende (ei)landen te reizen
 

Ja, de Rijkswet op het Nederlanderschap en de Paspoortwet zijn Rijkswetten. Ze gelden dus voor het gehele Koninkrijk, ook het Caribisch deel.

Nee, het BSN wordt nog niet verstrekt in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Behalve als u al eerder bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dan behoudt u uw BSN.

Nee, niet alle inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn automatisch opgenomen in de RNI. Alleen de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk die in Nederland ingeschreven hebben gestaan, zijn opgenomen in de RNI. Daarnaast kunnen aangewezen bestuursorganen, zoals de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank, verzoeken om inschrijving in de RNI van hun klanten die wonen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Nee, de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba kennen de Wet basisadministraties persoonsgegevens BES. De Caribische landen hebben eigen wetgeving.

Scroll naar boven