Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen KopieID-app

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over het gebruik van de KopieID-app. Vind je het antwoord op je vraag niet hier? Mail dan naar RvIG, via info@rvig.nl.

Bescherm je identiteitsgegevens en maak het oplichters moeilijker om je gegevens te misbruiken. De KopieID-app helpt hierbij. Met deze app maak je veilig een kopie van je identiteitsdocument en bescherm je je identiteitsgegevens. Door gegevens die niet nodig zijn door te strepen en de kopie te voorzien van een watermerk, bescherm je de kopie tegen mogelijk misbruik.
Deze app is te gebruiken op telefoons en tablets met een Android of iOS besturingssysteem. Tussen de verschillende besturingssystemen kan de app kleine verschillen vertonen.

Als je een kopie van een identiteitsbewijs opslaat, dan wordt de kopie versleuteld (encrypted) in de app opgeslagen. Dit kan alleen als je een wachtwoord op je telefoon hebt. Wil je een opgeslagen kopie gebruiken? Dan wordt altijd het wachtwoord van je telefoon gevraagd. Heb je geen wachtwoord op je telefoon staan? Dan kun je de KopieID-app wel gebruiken, maar kan je geen kopie opslaan.

Verwijder je later je wachtwoord op je telefoon, dan worden de opgeslagen kopieën ook verwijderd.

De KopieID-app herkent de volgende Nederlandse identiteitsdocumenten en documenten van Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES):

 • Nederlandse identiteitskaart
 • Nationaal paspoort
 • Nederlands rijbewijs
 • Reisdocumenten voor vluchtelingen
 • Reisdocumenten voor vreemdelingen
 • Verblijfsdocument
 • Vreemdelingendocument
 • Dienstpaspoort
 • Diplomatiek paspoort
 • Faciliteitenpaspoort
 • Zakenpaspoort
 • Rijbewijs BES
 • Sedula – Bonaire
 • Sedula – St. Eustatius
 • Sedula – Saba

Organisaties, bedrijven of personen mogen alleen een kopie van je identiteitsdocument maken als dat volgens de wet mag. Bijvoorbeeld je werkgever, een bank of een notaris.

Als iemand een kopie of scan van jouw identiteitsdocument wil maken, moet diegene vertellen waarom dat nodig is. Wil een organisatie een kopie van je identiteitsdocument, maar is dat volgens de wet niet verplicht? Maak dan in ieder geval je burgerservicenummer (BSN) en pasfoto onleesbaar.

Wil je meer informatie over wie een kopie van je identiteitsdocument mag maken? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Met de KopieID-app maak je in 4 eenvoudige stappen een veilige kopie van je identiteitsdocument:

 1. Maak een foto van je identiteitsdocument met de KopieID-app
 2. Geef aan welke gegevens de app moet doorstrepen
 3. Voeg een watermerk toe
 4. Deel de kopie

Je kunt er ook voor kiezen om de kopie op te slaan voor later gebruik.

Kijk voor meer informatie over de KopieID-app op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Maak een foto van je identiteitsdocument met de KopieID-app. Let bij het maken van een foto op het volgende:

 • Zorg voor voldoende licht in de ruimte. Bij voorkeur daglicht.
 • Gebruik een donkere, vlakke achtergrond en hou je vingers buiten beeld.
 • Richt de camera op je identiteitsdocument.
 • De KopieID-app herkent je identiteitsdocument en maakt een foto

Als de app jouw document niet herkent en het maken van een fot niet lukt, kan dat komen door te weinig licht. Probeer het dan nog een keer op een plek met meer licht, daglicht is het beste. Wat je ook kunt proberen is de lens van je camera schoonmaken.

Lukt dit niet?

Mail dan naar RvIG, via info@rvig.nl. Vermeld in de mail ook graag jouw soort mobiele toestel, de app-versie en het soort identiteitsdocument inclusief uitgiftejaar.

Nadat je met de KopieID-app een foto hebt gemaakt, kun je gegevens doorstrepen die de ontvanger niet nodig heeft.

 1. De KopieID-app herkent van welk document een foto is gemaakt en toont een lijst van alle gegevens die op het document staan.
 2. Kies uit deze lijst welke gegevens je wilt doorstrepen.
 3. De KopieID-app streept deze gegevens dan automatisch voor je door.

Het doorstrepen van gegevens is niet verplicht.

Lukt dit niet?

Mail dan naar RvIG, via info@rvig.nl. Vermeld in de mail ook graag jouw soort mobiele toestel, de app-versie en het soort identiteitsdocument inclusief uitgiftejaar.

De KopieID-app vraagt of je een tekst op je kopie wil plaatsen, dit heet een watermerk. Met het watermerk geef je aan voor wie en waarvoor de kopie is. Als je geen doel en ontvanger invult, wordt wel altijd de datum waarop de kopie gemaakt is op de kopie geplaatst.
Als je kopie klaar is, kun je deze delen maar ook opslaan binnen de app. Zo kun je een kopie nog een keer gebruiken. Het opslaan van een kopie is niet verplicht. Een opgeslagen kopie vind je terug onder ‘Opgeslagen kopieën’ op het startscherm van de KopieID-app. Gebruik je de kopie later nog een keer? Dan kun je het watermerk aanpassen en ook andere gegevens doorstrepen als dat nodig is.
Na het maken van een foto, het eventueel doorstrepen van gegevens en het plaatsen van een watermerk, is je kopie klaar om te delen. Door op het delensymbool te drukken kun je de kopie versturen via bijvoorbeeld je e-mail of via een app op je telefoon. Je kunt ook kiezen om de kopie te printen.
Je kan de kopie opslaan als je telefoon is beveiligd met een wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo kan je een kopie opslaan voor eventueel later gebruik.

Nee, je opgeslagen kopieën staan niet in je galerij. Deze worden versleuteld (encrypted) opgeslagen binnen de app.

Het is niet mogelijk om foto’s in de KopieID-app te uploaden. De app beoordeelt via de camera of het een Nederlands identiteitsdocument is en of de foto van voldoende kwaliteit is.

Er kunnen redenen zijn waarom een kopie die met de KopieID-app is gemaakt niet wordt geaccepteerd door een organisatie. Soms mag een organisatie bijvoorbeeld om een kopie zonder watermerk vragen (onbewerkte kopie).

Wil je weten welke organisaties om een onbewerkte kopie mogen vragen? Kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens

Ben je slachtoffer van identiteitsfraude? Doe dan aangifte bij de politie. Wil je hulp of advies? Doe dan melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).

Nee. Je kan de app gebruiken om een kopie te maken van Nederlandse identiteitsdocumenten, onder andere het paspoort, de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook voor documenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Om de KopieID-app zo gebruiksvriendelijk en veilig mogelijk te maken is ervoor gekozen dat de vernieuwde versie zelf een foto van een identiteitsdocument maakt en herkent waar gegevens op het document staan. Hierdoor is de app ook goed te gebruiken voor mensen met een visuele beperking en voldoet aan de Rijksbrede vereisten van toegankelijkheidsniveau A.

Had je in de vorige versie van de app een kopie opgeslagen, dan is deze bij de installatie van de nieuwe versie verwijderd. In de nieuwe versie van de KopieID-app zijn verbeterde technieken toegepast, zodat de app aan de toegankelijkheidseisen die gelden voor de overheid. Hierdoor zijn opgeslagen kopieën die in de oude app waren opgeslagen, niet meer beschikbaar.
Scroll naar boven