Overslaan en naar de inhoud gaan

Verificatievragen BV BSN

Organisaties die gebruik willen maken van het BSN melden zich bij RvIG voor een aansluiting op de BV BSN. In het autorisatietraject beoordeelt RvIG welke verificatievragen de organisatie moet kunnen stellen om haar werk goed te kunnen doen. Belangrijke voorwaarde voor aansluiting is dat de organisatie een wettelijke taak uitvoert.

Er zijn 5 verificatievragen

 1. Toetsen in verkeer zijn van het identiteitsdocument
  Via de BV BSN kunnen gebruikers op basis van het documententype of -nummer controleren of het identiteitsdocument van een persoon geldig is.
 2. Toetsen geldigheid BSN
  Gebruikers kunnen via het nummerregister nagaan of een BSN in omloop (geldig) is.
 3. Opvragen identificerende gegevens op basis van een BSN
  De BV BSN heeft toegang tot een beperkt aantal gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Gebruikers kunnen met een burgerservicenummer deze gegevens opvragen
 4. Opvragen BSN op basis van identificerende gegevens
  Gebruikers kunnen een burgerservicenummer opvragen door het invoeren van identificerende gegevens
 5. Toetsen van de combinatie BSN en identificerende gegevens
  Gebruikers kunnen in de BV BSN controleren of het burgerservicenummer en een set identificerende gegevens bij elkaar horen.

Verschillende registers raadplegen via de BV BSN

Via de BV BSN kunnen gebruikers een aantal registers raadplegen. Met deze registers kunnen uitsluitend Nederlandse documenten gecontroleerd worden.
Het gaat om de volgende registers:

 • Verificatieregister
 • Rijbewijzenregister
 • Kaartregister van de Basisvoorziening Vreemdelingen

Met deze registers kunnen gebruikers controleren of een documentnummer gesignaleerd staat (verificatievraag 1: Toetsen in verkeer zijn van het identiteitsdocument). Dit gebeurt bijvoorbeeld aan een loketbalie of door politie en justitie. Er kunnen geen identificerende gegevens van personen opgevraagd worden.

Identificerende gegevens opvragen

Vragen 1 en 2 zijn aan te merken als basisvragen zonder identificerende gegevens. Met de BV BSN is het ook mogelijk om via de Basisregistratie Personen een beperkt aantal identificerende gegevens op te vragen van personen. Dit kan met verificatievragen 3 tot en met 5.
Voor deze vragen is een uitgebreidere autorisatie nodig. Deze autorisatie is gebaseerd op de wettelijk taak die een organisatie uitvoert. Niet alle organisaties die aangesloten zijn op de BV BSN kunnen daarom alle 5 verificatievragen stellen.

Scroll naar boven