Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeeldbrief paspoortpiek

Beste meneer/mevrouw,

U heeft uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart bijna 10 jaar en dit document verloopt in 2024. Dit is het geval bij meer mensen dan normaal. Het kan dus druk worden bij de gemeente, zeker in de periode vóór de zomervakantie. In deze brief informeren we u over wat dit voor u betekent.

Uw identiteitsdocument verloopt in een drukke periode
In deze periode kunnen de wachttijden voor het aanvragen van een nieuw identiteitsdocument oplopen. Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u tijdig een nieuw identiteitsdocument heeft. Maak voor het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart een afspraak. Dat kan online op [www.gemeentewebsite.nl/afspraakmaken] of telefonisch door te bellen naar [telefoonnummer gemeente]. Een afspraak kunt u per direct maken. U kunt [ook/niet] zonder afspraak een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen [indien van toepassing, voeg locatie en/of informatie over dagen en tijdstippen toe]. Als u een nieuw paspoort of identiteitskaart wil aanvragen, doe dat dan [X weken/maanden] van tevoren, zeker als u het nodig heeft voor bijvoorbeeld een vakantie. 

Waarom verlopen er nu zoveel extra paspoorten en identiteitskaarten?
Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar. Veel mensen hebben toen gewacht op het nieuwe document omdat het langer geldig is. Bovendien hoefden mensen pas na 10 jaar voor een nieuw document terug te komen in plaats van na 5 jaar. De vraag naar nieuwe paspoorten en identiteitskaarten was de afgelopen vijf jaar daarom erg laag. 

Bel of mail ons gerust bij vragen
Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen? Wij helpen u graag. U bereikt ons op [telefoonnummer gemeente] of via [e-mailadres gemeente].

[Voeg ondertekening toe]

Scroll naar boven