Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisregister reisdocumenten

Het nieuwe Basisregister Reisdocumenten (BR) bevat informatie over Nederlandse reisdocumenten die in aanvraag zijn, uitgereikt en geldig zijn, (van rechtswege) vervallen en daarmee ongeldig zijn en die definitief onttrokken zijn. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens beheert het BR. Bestuursorganen die de gegevens nodig hebben voor de uitvoering van hun publiekrechtelijke taken kunnen gebruik maken van informatiediensten die gegevens uit het BR ontsluiten. Dit geldt ook voor organisaties die handelingen uitvoeren waarbij wettelijk is voorgeschreven dat de klant zich identificeert met een identiteitsdocument.

Het oude en nieuwe Basisregister reisdocumenten

Sinds 1 januari 2021 is er sprake van een overgangssituatie. Het oude Basisregister Reisdocumenten heet sindsdien formeel het Register vermiste of vervallen reisdocumenten. Hierin zijn alleen gegevens voorhanden van reisdocumenten die niet meer in omloop mogen zijn (ongeldig). Sinds 1 oktober 2023 is het nieuwe Basisregister Reisdocumenten compleet. Het bevat informatie over alle reisdocumenten, dus ook reisdocumenten die in aanvraag, geldig en definitief onttrokken zijn (met inachtneming van de wettelijke bewaartermijn van reisdocument gegevens). Het Register vermiste of vervallen reisdocumenten blijft bestaan totdat het nieuwe Basisregister Reisdocumenten volledig in gebruik is.

Welke gegevens staan in het register?

Gegevens van aanvragen en de daaruit voortkomende paspoorten, identiteitskaarten en andere reisdocumenten worden opgenomen in het BR. Denk daarbij aan gegevens over het reisdocument zelf (zoals documentnummer, documentsoort, geldigheid) en gegevens die gebruikt zijn voor personalisatie (zoals naamgegevens,  geboortedatum,  BSN, toegepaste clausules). In het register wordt ook  de levensloop van het reisdocument bijgehouden door middel van meldingen en daaruit volgende statussen: :

  • in aanvraag (geproduceerd en gepersonaliseerd);
  • geldig (uitgereikt en daarmee in bezit van houder);
  • ongeldig (vervallen en van rechtswege vervallen met reden);
  • definitief onttrokken aan het verkeer (niet meer in omloop).

Hoe komen deze gegevens in het register?

Het BR krijgt gegevens geleverd vanuit een grote diversiteit aan systemen en diensten, verstrekt door verschillende daartoe aangewezen organisaties. Door middel van programma VRS beoogt RvIG de kwaliteit en actualiteit van gegevens over reisdocumenten te verbeteren. Met behulp van de nieuwe meldingregistratie worden stapsgewijs de huidige methoden van aanlevering vervangen door nieuwe diensten. Op dit moment worden gegevens via de volgende wijze geleverd:

  • Gegevens met betrekking tot aanvragen en uitreikingen worden geleverd vanuit de bij autoriteiten van afgifte gebruikte RAAS systemen.
  • Gegevens met betrekking tot de productie en personalisatie van reisdocumenten worden geleverd door de producent.
  • Nederlandse gemeenten (inclusief de registratie niet ingezetenen) maken gebruik van mogelijkheden in de Basisregistratie Personen om meldingen op reisdocumenten aan het BR door te geven.
  • Bepaalde autoriteiten van afgifte maken gebruik van C-formulieren om meldingen op reisdocumenten (via administratie bij RvIG) aan het BR door te geven.

Hoe worden gegevens uit BR ontsloten?

Via informatiediensten van RvIG kunnen gegevens uit het BR beschikbaar worden gesteld aan daarvoor geautoriseerde (overheid)organisaties. Door middel van programma VRS beoogt RvIG de beschikbaarheid van gegevens over reisdocumenten te verbeteren. Met behulp van nieuwe informatiediensten worden stapsgewijs de huidige methoden van bevraging vervangen door nieuwe diensten.

Scroll naar boven