Overslaan en naar de inhoud gaan

Dialoogspel Samen scherp

Het dialoogspel Samen scherp zet aan tot een gesprek en het uitwisselen van ervaringen met de aanvraag en uitgifte van paspoorten en identiteitskaarten. Het spel is ontwikkeld voor uitgevende instanties. De dialoogkaarten met uiteenlopende dilemma’s dagen uit om na te denken over het eigen handelen. Waarom doe je wat je doet? Durf je te twijfelen? Volg je strikt de voorschriften of wijk je hier ook wel eens vanaf? Er is geen fout antwoord, het gaat om de open dialoog. Samen scherp.

Hoe werkt het?

Het spel start altijd met de startvraag waarin je jezelf vergelijkt met andere professionals die de identiteit van de burger vaststellen voor hun werk. Daarvoor gebruik je de startkaarten en fiches. Hierna speel je een selectie van de 25 dialoogkaarten. Afhankelijk van de beschikbare speeltijd, bepaal je hoeveel kaarten je speelt. Het spel eindigt met de slotvraag, waarbij de gespreksdeelnemers elkaar een compliment geven.

Het dialoogspel wordt door een groep van 4 tot 6 deelnemers gespeeld. De groep wijst een gespreksleider aan. Voor de gespreksleider is er een instructiekaart beschikbaar.

De gespreksleider:

  • kiest een dialoogkaart uit de categorieën vakmanschap, waarde document, voorschriften en integriteit en weerbaarheid en leest de kaart letterlijk op;
  • zorgt dat iedereen ruimte krijgt om deel te nemen aan het gesprek, en;
  • vraagt door om het gesprek meer diepgang te geven.
     
‘Erg leuk om het dialoogspel te doen met medewerkers van andere gemeenten. Ik ben van mening dat dit ons samen scherp houdt!’ 
‘Ik zou dit graag met de collega’s spelen om de bewustwording te vergroten.’  - Deelnemers workshop NVVB jaarcongres
 

Zelf spelen?

In 2023 bieden we het dialoogspel tijdens bijeenkomsten in het hele land aan, zoals de regiobijeenkomsten van de Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude (WTI) . De ontmoeting tussen diverse gemeenten is tijdens de workshop van het NVVB jaarcongres heel waardevol gebleken.

Het overzicht van bijeenkomsten kun je binnenkort op deze pagina vinden.
Wil je het dialoogspel met gemeenten uit jouw regio of met jouw eigen team spelen, neem dan contact op met info@rvig.nl. We bespreken graag wat mogelijk is.

 

Image
Een visual over het dialoogspel voor Samen Scherp

 

Scroll naar boven