Overslaan en naar de inhoud gaan

Experimentbesluit dataminimalisatie BRP treedt in werking

Op maandag 22 april is het Experimentbesluit dataminimalisatie Basisregistratie Personen (BRP) in werking getreden. Hiermee wordt het voor RvIG wettelijk mogelijk om informatieproducten te leveren aan BRP afnemers die aansluiten op de BRP API (Application Programming Interface). Zoals bijvoorbeeld de leeftijd in plaats van de geboortedatum of de aanschrijfwijze in plaats van een set gegevens over de naam. Maar ook direct bruikbare informatie over gezag. Gebruikers van de BRP API verwerken hierdoor minder persoonsgegevens, waardoor zij beter kunnen voldoen aan de AVG.

Het experiment duurt vier jaar. De doelstelling van het experiment is om te toetsen of BRP afnemers kunnen werken met informatieproducten, in plaats van met gegevens uit de BRP. Om dit te beoordelen, wordt het experiment gedurende de gehele looptijd gemonitord en wordt het experiment geëvalueerd door een onafhankelijke instelling. Na een jaar vindt een eerste evaluatie plaats om te inventariseren of er al voldoende informatie is om de wet aan te passen.

Informatie omtrent gezag

Een van de informatieproducten waarmee wordt geëxperimenteerd is de verstrekking van informatie over gezag. Gebruikers van de BRP API die zijn geautoriseerd voor dit informatieproduct, kunnen direct zien wie het gezag heeft over een minderjarige of over wie een meerderjarige het gezag heeft. Dit zorgt voor dataminimalisatie, scheelt heel veel tijd en vermindert fouten.

Aansluiten op de BRP API?

Hoe meer verschillende organisaties aansluiten op de BRP API, hoe beter het experiment kan worden geëvalueerd. Alle gemeenten komen in aanmerking, en een maximum aantal (75) overheidsorganen en derden. Ook aansluiten op de BRP API? Stuur dan een mail naar info@rvig.nl.

Om gebruik te kunnen maken van de BRP API ondertekenen deelnemers een convenant en worden zij geautoriseerd voor informatieproducten, voordat zij de informatie kunnen ontvangen. Met de BRP API biedt RvIG gemeenten en afnemers een scala aan nieuwe functionaliteiten en ontwikkelen we samen met onze gebruikers nieuwe informatieproducten waar behoefte aan is. Het aansluiten is eenvoudig en levert direct een kostenbesparing op. Zowel op de ontwikkelkosten van een nieuwe aansluiting als op de beheerkosten bij de leverancier. Dit door gebruik te maken van informatieproducten die al voor andere gebruikers zijn ontwikkeld. Want een aansluiting op de BRP API werkt gegarandeerd voor alle deelnemende gemeenten en afnemers.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden op de webpagina over de BRP-API. Heb je vragen over aansluiten, het experimentbesluit of de informatieproducten? Mail dan naar info@rvig.nl.

Delen

Scroll naar boven