Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedetineerden kunnen makkelijker een identiteitskaart aanvragen

Gemeenten met een PI kunnen vanaf 1 september een identiteitskaart verstrekken aan gedetineerden die in een andere gemeente staan ingeschreven.

Jaarlijks verlaten 3.000 tot 5.000 gedetineerden de Penitentiaire Inrichting (PI) zonder geldig identiteitsbewijs. Het hebben van een geldig identiteitsbewijs is een basisvoorwaarde voor de re-integratie van gedetineerden. Want het is nodig om zaken bij (overheids)instanties te regelen. Gemeenten met een PI kunnen vanaf 1 september een identiteitskaart verstrekken aan gedetineerden die in een andere gemeente staan ingeschreven.

Aanvullende bevoegdheid

Burgemeesters van gemeenten met een PI hebben een aanvullende bevoegdheid gekregen. Dit is vastgelegd in het Paspoortbesluit en treedt in werking op 1 september. Afgelopen maanden is in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen, de Penitentiaire Inrichtingen, VNG en PI-gemeenten een aanvraag- en uitreikprocedure gemaakt. Daarnaast zijn de PI-gemeenten en de Penitentiaire Inrichtingen geïnformeerd en voorzien van procesplaten, formulieren, instructies en specifieke hardware om de procedure uit te voeren.

Delen

Scroll naar boven