Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over reizen en het Register Paspoortsignaleringen (RPS).

Zonder paspoort kun je niet meer buiten Europa reizen. Als je nog een identiteitskaart hebt, kun je je daarmee identificeren en binnen het Schengengebied reizen en daar bijvoorbeeld een hotel reserveren of een bankrekening openen.

Als je in het RPS staat, kun je je Nederlandse identiteitskaart blijven gebruiken. Als je er nog geen hebt, kun je deze aanvragen. Je bent namelijk verplicht om je te kunnen identificeren. Dat kan ook met een rijbewijs, maar niet iedereen heeft een rijbewijs. Je hebt geen recht op een identiteitskaart als je een uitreisverbod hebt. In dat geval kun je een vervangende Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Daarmee kun je je legitimeren binnen het Schengengebied. Je mag niet reizen buiten dit gebied. Je kunt dus bijvoorbeeld niet naar Turkije of Amerika reizen.

Er zijn Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag je als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied. Lees op de website van de Rijksoverheid welke landen dit zijn.

Je kunt een tijdelijk paspoort krijgen als je een zwaarwegend belang hebt om te reizen. Bijvoorbeeld bij een ziek familielid in het buitenland. Je moet je belang goed kunnen uitleggen en bewijsstukken meesturen. Dat heet een verzoek tot overeenstemming. Lees meer over hoe je een tijdelijk paspoort aanvraagt via de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.

Scroll naar boven