Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen Ad-hoc-webservice BRP-V

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen en antwoorden over de Ad-hoc-webservice van BRP-V.

Ik krijg in het antwoord op een ad-hoc-vraag soms niet-ingezetenen, maar dat wil ik niet. Onze taken richten zich uitsluitend op inwoners van Nederland. Hoe kan ik in de vraag aangeven dat ik geen niet-ingezetenen terug wil krijgen?

In de ad-hoc-vraag is geen indicator waarmee je rechtstreeks kunt aangeven dat je geen niet-ingezetenen zoekt. Als je weet in welke gemeente de gezochte persoon woont, dan kun je gemeente als identificerend gegeven meesturen in je vraag. BRP-V zoekt altijd met de combinatie van alle identificerende gegevens; daarom zul je met deze uitbreiding nooit een niet-ingezetene vinden.

Als jullie organisatie helemaal geen niet-ingezetenen wil bevragen, dan kun je verzoeken om de BRP-autorisatie van je organisatie aan te passen. Neem daarvoor contact op met RvIG.

Ik kan een persoon niet vinden op naam en geboortedatum. Nu vermoed ik dat zij inmiddels een andere naam heeft vanwege haar huwelijk in het buitenland. Kan ik op die vorige naam zoeken of staat die naam niet meer in de BRP?

Wanneer een persoon van naam wijzigt, wordt de vorige naam niet verwijderd van de persoonslijst in de BRP, maar naar de historie verplaatst. Je kunt zoeken in de historie door in je vraag de indicator IndicatieZoekenInHistorie aan te zetten. Misschien wordt dit in jouw applicatie anders genoemd, vraag dan aan je applicatiebeheerder hoe dat moet. Je hoeft hiervoor niets aan te passen aan de identificerende gegevens, en je hoeft ook niet geautoriseerd te zijn voor deze historische gegevens om ermee te kunnen zoeken. Als je ook historische gegevens in het antwoord wilt ontvangen, moet je daar wel voor geautoriseerd zijn.

Ik probeer iemand te vinden op achternaam en postcode, maar ik krijg de foutmelding Geen gegevens gevonden. Ik weet zeker dat de achternaam klopt en het adres heb ik eerder in de BRP bevraagd, dus ik denk dat hij verhuisd is. Maar wij zijn niet geautoriseerd voor historische adres. Hoe kan ik hem dan toch vinden?

Je kunt zoeken in de historie door in je vraag de indicator IndicatieZoekenInHistorie aan te zetten. Misschien wordt dit in jouw applicatie anders genoemd, vraag dan aan je applicatiebeheerder hoe dat moet. Je hoeft hiervoor niets aan te passen aan de identificerende gegevens, dus je kunt dezelfde vraag nog een keer stellen maar dan met IndicatieZoekenInHistorie. En je hoeft ook niet geautoriseerd te zijn voor deze historische gegevens om ermee te kunnen zoeken. Bij de gevraagde gegevens kies je het actuele adres (niet het historische adres, want dan krijg je foutmelding X01 dat je niet geautoriseerd bent voor de gevraagde rubrieken).
 

Ik gebruik de ad-hoc-adresvraag om van een persoon op te vragen wie diens medebewoners zijn. Ik krijg dan alle medebewoners op het actuele adres van de gezochte persoon. Maar kan ik ook de medebewoners op een vorig adres bevragen?

Nee, dat kan niet. Als je bij een ad-hoc-adresvraag met persoonsidentificatie aangeeft dat je met de identificerende gegevens ook in de historie wil zoeken (IndicatieZoekenInHistorie), zoekt BRP-V welke persoonslijst aan die identificatie voldoen. Van die persoon worden de medebewoners gezocht. De indicatie zoeken in de historie wordt dus alleen bij het zoeken gebruikt, niet bij het verstrekken.

Als je bij een ad-hoc-adresvraag met adresidentificatie aangeeft dat je met de identificerende gegevens ook in de historie wil zoeken (IndicatieZoekenInHistorie), negeert BRP-V deze indicator en zoekt alleen naar actuele adressen. Dus ook daarmee kun je geen vorige medebewoners opvragen.

Wij zijn geautoriseerd voor ad-hoc-vragen, maar niet voor de ad-hoc-adresvraag. Kan ik dan geen adressen opvragen?

Jawel, dat kan wel. Als in jullie autorisatie voor de gegevensverstrekking “op verzoek” staat dat je adresgegevens mag opvragen van een persoon, dan kun je die met de ad-hoc-vraag opvragen. 

De ad-hoc-adresvraag heeft een speciale functie: daarmee kun je de bewoners van een bepaald adres opvragen, of de medebewoners van een bepaalde persoon. Je bevraagt daarmee de situatie op een bepaald adres. Omdat dit een heel andere manier van gegevensverstrekking is, heb je daarvoor een specifieke autorisatie nodig.

Niet-ingezetenen staan in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Dit zijn bijvoorbeeld personen die in Nederland gewoond hebben maar (inmiddels) in het buitenland wonen. Of personen die in het buitenland wonen en hier tijdelijk komen werken of studeren. 
RvIG is verantwoordelijk voor de RNI en gebruikt daarvoor een eigen applicatie met een eigen database, vergelijkbaar met de situatie bij gemeenten. Ook de gemeenten gebruiken voor de registratie van hun inwoners een eigen applicatie en een eigen database. Je zou de RNI kunnen zien als “Gemeente Buitenland”. Alle persoonslijsten van de ingezetenen van de gemeenten en de niet-ingezetenen van de RNI vormen samen de BRP. Al die persoonslijsten van ingezetenen en niet-ingezetenen worden dagelijks gesynchroniseerd met de BRP Verstrekkingsvoorziening (BRP-V).

De RNI is een onderdeel van de BRP. Iemand die als niet-ingezetene in de RNI staat, staat dus altijd in de BRP. Andersom is dit niet zo.

Zie ook [Ook niet-ingezetenen maken onderdeel uit van de BRP]

RvIG is verantwoordelijk voor de gegevensverstrekking, de ontvangende applicatie is verantwoordelijk om de gegevens begrijpelijk in beeld te brengen.

Het is bij RvIG niet bekend op welke manier de zoekmogelijkheden die we bieden, getoond worden door alle verschillende applicaties van gemeenten en afnemers. Dit is afhankelijk van hoe de leverancier dit heeft ingebouwd. 

Zie ook de handleiding voor meer informatie.
 

Er zijn meerdere redenen waarom je een persoon niet vindt in de BRP. Het kan zijn dat je zoekt met niet de juiste identificerende gegevens of dat de waarde van een zoekgegeven verkeerd is getypt. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld een verkeerde autorisatie. Kijk in de handleiding wat de oorzaak kan zijn waarom je de persoon niet kan vinden.

Zie ook de handleiding voor meer informatie.

De zoekvraag levert meer dan 10 resultaten op. Vul de zoekopdracht aan met een of meer identificerende gegevens zoals een postcode of geboortedatum. Zo verklein je het aantal zoekresultaten. 

Zie ook de handleiding voor meer informatie.

Er zijn een of meerdere personen gevonden, maar geen daarvan voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn in de BRP-autorisatie van jouw organisatie. De gevonden personen vallen buiten de doelgroep die voor jouw organisatie vastgesteld is.
Bijvoorbeeld: een organisatie heeft een autorisatie waarbij de doelgroep is beperkt tot inwoners van Nederland; niet-ingezetenen zijn dan uitgesloten. Als een persoon die eerst in de doelgroep viel naar het buitenland emigreert, dan worden de gegevens over die persoon niet meer verstrekt. De persoon wordt door BRP-V nog wel gevonden, maar niet verstrekt.

Zie ook de handleiding voor meer informatie.
 

Stel, je zoekt een persoon met de achternaam van Thoor Gilsing, maar je krijgt telkens “niet gevonden” als antwoord. Je hebt al geprobeerd te zoeken met T*, maar dat leverde te veel resultaten op. Als de schrijfwijze van het eerste deel “Thoor” onzeker is, kun je ook zoeken op alleen het laatste deel met: “*Gilsing”. Je vindt dan alleen achternamen die eindigen op Gilsing. Tip: als je een spatie invoegt tussen de * en Gilsing, geef je aan dat je de enkele geslachtsnaam Gilsing niet zoekt. Nog een tip: als je niet zeker weet of het eerste deel van de achternaam afgesplitst moet worden als voorvoegsel, kun je ook een * voor de achternaam zetten. Bijvoorbeeld: je moet de achternaam Del las Vidales opzoeken; dan kun je ook *Vidales invoeren, zonder spatie tussen * en Vidales. Als Del las een voorvoegsel uit de Voorvoegseltabel is, dan wordt de achternaam Vidales toch gevonden, want de * staat voor: 0, 1 of meerdere tekens. In dit geval dus 0 tekens.

Bij het beantwoorden van een ad-hoc-vraag of een ad-hoc-adresvraag zoekt BRP-V naar persoonslijsten die exact voldoen aan alle opgegeven identificerende gegevens in de vraag.  Om het zoeken naar personen makkelijker te maken, zijn er daarnaast nog een aantal zoekmogelijkheden die we “slim zoeken” noemen:

  • Zoeken met een deel van een gegeven door het gebruik van een sterretje *;
  • Zoeken zonder onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters;
  • Zoeken zonder diakritische tekens.

Soms krijg je juist te veel resultaten door – onbedoeld – slim te zoeken. Stel dat je op zoek bent naar een persoon met achternaam Muller, dan kan het zijn dat BRP-V te veel resultaten vindt, omdat er ook gezocht wordt naar namen met diakritische tekens, zoals Müller. In zo’n geval kun je het slim zoeken van BRP-V uitschakelen door een slash “/” voor de naam te zetten. Je voert /Muller als zoekwaarde in; dat is voor BRP-V het signaal dat er letterlijk naar “Muller” gezocht moet worden. Namen zoals Müller of Mułłer worden dan overgeslagen.

Zie ook de handleiding voor meer informatie.

Ik heb een vraag over diakritische tekens in de achternaam omdat deze door BRP-V wordt afgekeurd als identificerend gegeven. Het gaat hier om de naam: Nguyễn. Wij willen graag weten waarom de BRP deze afkeurt en of dit terecht is of niet? Ik neem aan dat jullie alle diakritische tekens aan moeten kunnen of heb ik dat verkeerd?

De BRP accepteert niet alle diakritische tekens die wereldwijd gebruikt worden. De toegestane combinaties van letters en diakritische tekens zijn in het Logisch Ontwerp BRP opgesomd in paragraaf 5.1.2.4 Overzicht van de te gebruiken gecombineerde Teletex-tekens. Deze lijst is oorspronkelijk gebaseerd op de standaard T.61 Teletex. Omdat in webservices de standaard UTF-8 gebruikt wordt, is de UTF-8-codering toegevoegd aan de tabel.

De lijst omvat alle combinaties van letters en diakritische tekens die voorkomen in Europese talen met Romeins schrift.

In andere schriften zoals het Vietnamees komen nog veel meer mogelijke (combinaties van) diakritische tekens voor; die schriften worden niet ondersteund in de BRP.

Gegevens op documenten in niet-Romeins schrift moeten volgens de BRP-regels door een beëdigd vertaler vertaald worden voordat ze geregistreerd worden in de BRP.

Wij kunnen personen met diakritische tekens in hun naam soms niet vinden in BRP-V. Wij vermoeden dat die diakritische tekens niet goed in ons systeem staan. Hoe kan ik de persoon dan toch vinden als ik ook geen adres heb?

Als je helemaal geen diakritische tekens invoert bij de naam, dan doorzoekt BRP-V de database zonder naar de diakritische tekens te kijken (dat heet “slim zoeken” in het LO BRP). Als er op de naam in de BRP wel diakritische tekens staan, wordt de persoon toch gevonden omdat in dat geval de diakritische tekens genegeerd worden. Bijvoorbeeld: als je zoekt naar Therese, worden ook Thérèse, Thérese en Therèse gevonden. Maar als je zoekt op Therèse, dan wordt alleen Therèse gevonden.

Wij weten dat er in voornamen een streepje kan staan, bijvoorbeeld: Bart-Jan. Maar kan er ook een @-teken in staan, of een &-teken, of haakjes?

Alle tekens die in de BRP voor mogen komen, zijn in het Logisch Ontwerp BRP opgesomd in paragraaf 5.1.2.3 en 5.1.2.4. Daar staan ook tekens bij zoals @, & en (). Maar dat wil nog niet zeggen dat al die tekens ook daadwerkelijk voor kunnen komen in een voornaam. Bij het vastleggen van een voornaam op de geboorteakte weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand voornamen op te nemen die ongepast zijn. Ongepast wordt ook uitgelegd als: onbruikbaar als voornaam vanwege het gebruik van cijfers, leestekens of andere symbolen. Dit geldt voor voornamen van kinderen die in Nederland geboren zijn. Bij geboortes in het buitenland kunnen andere regels gelden.

Op de Nederlandse Voornamenbank kun je opzoeken welke voornamen er in Nederland voorkomen (peildatum 1-1-2018). Daarin kun je zien dat bijvoorbeeld de apostrof wel voorkomt in de BRP, maar het apenstaartje niet. Ligaturen zoals AE en œ komen ook voor. De “lange IJ” als ligatuur is in het Logisch Ontwerp BRP uitgesloten als toegestaan teken, om verwarring te voorkomen met de los geschreven letters I en J en de Y.

Wij hebben in onze database niet de volledige voornamen, maar wel de voorletters. Maar als we daarmee zoeken, vinden we niemand. Wat kunnen we doen om de persoon toch te vinden?

De standaard manier van zoeken va BRP-V is dat er gezocht wordt naar de persoon wiens gegevens exact overeenkomen met alle ingevoerde gegevens. Als je de voorletters van een persoon invult in het zoekveld Voornamen, dan wordt de persoon niet gevonden omdat de voorletters niet exact overeenkomen met de geregistreerde voornamen.

Wat wel werkt, is deze methode van ‘slim zoeken’: zet in het zoekveld Voornamen achter iedere voorletter een * en een spatie. Achter de laatste voorletter zet je alleen een *. Bijvoorbeeld: als je de voorletters WFM in je database hebt staan, dan vul je in (zonder de dubbele apostrof): “W* F* M*”. BRP-V vindt dan voornamen zoals Willem Frederik Mathias, of Winfred Fons-Jan Maarten. De * zorgt ervoor dat een willekeurige reeks tekens na de eerste letter gevonden wordt. De spatie zorgt ervoor dat per letter een afzonderlijke voornaam gevonden wordt. 

Meer informatie over slim zoeken vind je in de handleiding.
 

Als ik iemand zoek met voorvoegsels in de achternaam, bijvoorbeeld Van den Goedgebuure, moet ik de voorvoegsels dan wel of niet invoeren in het zoekveld Geslachtsnaam? En hoe zit het met buitenlandse voorvoegsels?

In de BRP worden voorvoegsels afgesplitst van de geslachtsnaam als los gegeven. Bij het invullen van het zoekveld Geslachtsnaam moet je daarom de voorvoegsels achterwege laten. Alleen het deel van de geslachtsnaam ná de voorvoegsels vul je in. Als je zoekt naar een persoon met achternaam Van den Goedgebuure, dan vul je alleen Goedgebuure in.

Alle voorvoegsels die in de BRP afgesplitst worden, vind je in de Voorvoegseltabel. In de tabel staan ook buitenlandse voorvoegsels, maar die zijn niet compleet voor alle buitenlandse namen. Als een voorvoegsel niet in de tabel staat, dan wordt het in de BRP niet afgesplitst en moet het dus wel in het zoekveld ingevoerd worden.

Tip: als je twijfelt of het eerste deel van de achternaam wel of niet een voorvoegsel is, dan kun je dat deel in het zoekveld vervangen door een *. Bijvoorbeeld: je zoekt de achternaam Unter den Linden, maar je kunt het voorvoegsel ‘Unter den’ niet vinden in de voorvoegseltabel, dan kun je ook zoeken naar *Linden. In het zoekresultaat vind je achternamen die eindigen op Linden, ongeacht wat ervóór staat.
 

Ik zie allerlei verschillende woorden voor de achternaam van een persoon: geslachtsnaam, (geslachts)naam, geboortenaam, meisjesnaam, familienaam, achternaam, dubbele achternaam.

Wat moet ik invullen als ik in de BRP wil zoeken op naam?

In de BRP registreren we de naam zoals die op de geboorteakte staat. Die naam bestaat uit twee delen: één of meerdere voornamen en de achternaam. In de BRP gebruiken we het woord geslachtsnaam voor de achternaam omdat dit woord ook in het Burgerlijk wetboek gebruikt wordt. De woorden geboortenaam, meisjesnaam en familienaam zijn ook synoniemen van het woord geslachtsnaam.

Bij het zoeken op achternaam zijn er twee aandachtspunten:

  1. In de BRP worden de voorvoegsels afgesplitst van de geslachtsnaam. De voorvoegsels die afgesplitst worden, staan in de Voorvoegseltabel. Bij het zoeken op achternaam moet je de voorvoegsels achterwege laten.
  2. (Huwelijks)partners hebben het recht om de naam van de (ex)partner te voeren naast of in plaats van de eigen achternaam. Dat naamgebruik wordt geregistreerd in de BRP, maar daarmee kan niet gezocht worden. Bijvoorbeeld: Piet de Vries trouwt met Marie Janssen, en kiest ervoor de naam van zijn partner na zij eigen naam te voeren. Hij wil dus aangeschreven worden als Piet de Vries-Janssen. Bij het stellen van een vraag, vul je dan bij de achternaam in: Vries. Je splitst het voorvoegsel “de” af, en gebruikt alleen de geslachtsnaam van de persoon zelf.

Wij vragen naast de persoonsgegevens ook altijd het adres op, om te zien of de gevonden persoon een niet-ingezetene is. Vanwege de privacy vinden wij dat niet echt wenselijk, omdat we het adres niet echt nodig hebben. Is er een andere manier om snel te zien of iemand niet-ingezetene is?

Ja, er is een betere manier om te achterhalen of iemand een niet-ingezetene is. Als de gevraagde persoon een niet-ingezetene is, stuurt BRP-V automatisch extra gegevens mee in het antwoord: de opschortingsreden (07.67.20) en de opschortingsdatum (07.67.10). Opschortingsreden E staat voor Emigratie, de opschortingsdatum geeft aan wanneer de persoon geëmigreerd is. Vanaf die datum worden de gegevens over de ‘gerelateerden’ (ouders, partners, kinderen) niet meer bijgewerkt. Je ziet voor de gerelateerden dus de stand op emigratiedatum; de gegevens over de gerelateerden zijn als het ware ‘bevroren’ op de emigratiedatum. Ze worden pas weer ontdooid als de persoon weer in Nederland komt wonen.

Opschortingsreden R staat voor RNI-ingeschrevene. Deze persoon heeft nooit in Nederland gewoond, maar is direct als niet-ingezetene ingeschreven. Bij die persoon komen er helemaal geen gegevens over gerelateerden voor in de BRP. Maar let op: dat wil niet zeggen dat die gegevens er niet zijn; ze worden niet vastgelegd in de BRP.
Opschortingsreden O betekent Overleden. Vanaf overlijden worden er geen nieuwe gegevens meer toegevoegd of gewijzigd op de persoonslijst van de overledene.
 

Nee, een inschrijving in de BRP is voor altijd. Iemand kan zich uitschrijven als bewoner van Nederland, en wordt dan automatisch een niet-ingezetene. De persoonslijst blijft in het niet-ingezetenendeel van de BRP staan. Ook wanneer iemand komt te overlijden, blijft de persoonslijst in de BRP inschreven staan. De persoonslijst van een overleden ingezetene blijft staan in de laatste gemeente van inschrijving; de persoonslijst van een overleden niet-ingezetene blijft staan in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). 

Zie ook de handleiding.

Scroll naar boven