Veelgestelde vragen aantal RNI-inschrijvingen met tijdelijk verblijfsadres en contactgegevens
Personen die korter dan 4 maanden in Nederland verblijven, kunnen zich laten inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Inschrijven in de RNI kan bij een van de RNI-loketten en is niet verplicht. Het is wel nodig als iemand een burgerservicenummer (BSN) nodig heeft. Sinds eind 2022 registreert RvIG, naast de persoonsgegevens, ook de tijdelijke verblijfsadressen en contactgegevens in de RNI. Zo ontstaat er beter zicht op deze groep. Het doel is onder andere om kwetsbare groepen beter te kunnen bereiken en beschermen.
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de registratie van het tijdelijk verblijfsadres bij inschrijving in de RNI.
Veelgestelde vragen
Welke bereikbaarheidsgegevens worden geregistreerd in de RNI?
Vanaf 24 oktober 2022 worden het tijdelijk verblijfsadres in Nederland (categorie 16) en de contactgegevens (categorie 17) van niet-ingezetenen in de RNI geregistreerd. Contactgegevens zijn het telefoonnummer en het e-mailadres.
Van wie worden het tijdelijk verblijfsadres in Nederland en de contactgegevens geregistreerd?
De bereikbaarheidsgegevens worden geregistreerd van alle niet-ingezetenen die tijdelijk in Nederland verblijven en zich inschrijven in de RNI. Dit zijn bijvoorbeeld studenten en arbeidsmigranten.
Wat is een tijdelijk verblijfsadres?
Een tijdelijk verblijfsadres is een adres dat een niet-ingezetene vrijwillig doorgeeft bij inschrijving in de RNI. Dit is een adres waar de niet-ingezetene verwacht voor een korte duur te verblijven in Nederland.
Waarom wordt het tijdelijk verblijfsadres geregistreerd?
Voorheen werd bij een inschrijving in de RNI alleen een woonadres in het buitenland geregistreerd. Dit betekende dat de Nederlandse overheid geen zicht had op waar een niet-ingezetene verblijft in Nederland. Door het registreren van het tijdelijk verblijfsadres komt er beter zicht op deze groep en zijn ze beter te bereiken en beschermen.
Is het opgeven van een tijdelijk verblijfsadres verplicht?
Nee, het opgeven van een tijdelijk verblijfsadres is niet verplicht.
Welk percentage van de ingeschrevenen registreert hun tijdelijk verblijfsadres?
Ongeveer 85% van de niet-ingezetenen geeft bij inschrijving een tijdelijk verblijfsadres op.
Waar is informatie te vinden over het aantal tijdelijke verblijfsadressen per gemeente?
De pagina Aantal inschrijvingen in de RNI met tijdelijk verblijfsadres biedt een overzicht van het aantal personen per gemeente, dat zich in de genoemde periode als niet-ingezetene heeft ingeschreven in de RNI met een tijdelijk verblijfsadres.
Waarom wordt niet het totaal aantal geregistreerde tijdelijke verblijfsadressen in een gemeente getoond?
Het tijdelijk verblijfsadres wordt bij de eerste inschrijving in de RNI geregistreerd. Niet-ingezetenen geven wijzigingen beperkt door, daardoor neemt de waarde van het geregistreerde gegeven na enkele maanden af. De actuele situatie komt dus niet overeen met de geregistreerde gegevens in de RNI. Hierdoor geeft het tonen van het totaal aantal geregistreerde tijdelijke verblijfsadressen in een gemeente een vertekend beeld.
Worden de mogelijkheden om het tijdelijk verblijfsadres te registreren nog verder uitgebreid?
Ja, er zijn voorzieningen in ontwikkeling waarmee burgers nieuwe of gewijzigde tijdelijke verblijfsadressen eenvoudig kunnen doorgeven, zonder hiervoor een afspraak bij het RNI-loket te maken.
Komen er ook cijfers beschikbaar over het aantal niet-ingezetenen dat contactgegevens heeft doorgegeven?
Nee, dit is niet voorzien.
Hoe kan er verschil ontstaan tussen het aantal inschrijvingen en het aantal verblijfsadressen?
Het verschil kan bijvoorbeeld ontstaan doordat meerdere niet-ingezetenen op hetzelfde adres verblijven. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een adres een doorstroomadres is, waar de burger slechts kort verblijft. Hierdoor zal dit adres vaker worden opgegeven als tijdelijk verblijfsadres.
Geeft een niet-ingezetene zijn verhuizing of vertrek uit Nederland door?
Niet alle niet-ingezetenen geven hun verhuizing of vertrek uit Nederland door. Dit is ook niet verplicht. Dit jaar wordt gewerkt aan een voorziening waarmee niet-ingezetenen een wijziging van het tijdelijk verblijfsadres online kunnen doorgeven. Zij hoeven voor een wijziging niet meer naar een RNI-loket. Er wordt verwacht dat niet-ingezetenen, daardoor eerder een wijziging zullen doorgeven.
Kunnen we als gemeente of afnemer de tijdelijke verblijfsadressen van niet-ingezetenen krijgen die in onze gemeente staan geregistreerd?
Ja, op grond van het recent herziene GABA-besluit zijn gemeenten inmiddels geautoriseerd voor het ad hoc bevragen van het tijdelijk verblijfsadres en contactgegevens. Bekijk de pagina Gemeente als buitengemeentelijke afnemer voor meer informatie.
Worden het tijdelijk verblijfsadres in Nederland en de contactgegevens overgenomen door de gemeente als een niet-ingezetene zich daar inschrijft als ingezetene?
Nee, het tijdelijk verblijfsadres in Nederland en de contactgegevens (categorie 16 en 17) komen niet voor op de persoonslijst van ingezetenen. Op het moment dat een niet-ingezetene wordt ingeschreven in de BRP als ingezetene, dan vervallen het tijdelijk verblijfsadres en de contactgegevens
Welke ontwikkelingen en of verbeteringen kunnen we nog verwachten voor de registratie van het tijdelijk verblijfsadres in Nederland en de contactgegevens van niet-ingezetenen?
De volgende ontwikkelingen en verbeteringen zijn binnenkort beschikbaar;
- Niet-ingezetenen die tijdelijk in Nederland verblijven, kunnen zelf hun tijdelijke verblijfsadres en contactgegevens digitaal doorgeven en actualiseren;
- Een uitbreiding van de ad hoc adresvraag waarmee zowel ingezetenen als eventuele niet-ingezetenen die op hetzelfde adres staan ingeschreven in een oogopslag zichtbaar zijn voor de afnemer.