Overslaan en naar de inhoud gaan

Inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen

Het inschrijven van personen in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) kan op twee manieren: bij een RNI-loket bij 19 gemeenten, of door een aangewezen bestuursorgaan (ABO). Dit zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Online inschrijven

Bij het inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) kunnen niet-ingezetenen voor het bezoek aan het RNI-loket hun gegevens invullen op het online inschrijfformulier. Dit kan via de link of door het scannen van onderstaande QR-code.

Zodra een niet-ingezetene het online inschrijfformulier heeft ingevuld, ontvangt deze persoon een nieuwe, persoonlijke QR-code. Deze persoonlijke code neemt diegene, samen met een identiteitsbewijs, mee naar het RNI-loket. De medewerker van het RNI-loket scant de persoonlijke QR-code, de gegevens komen dan direct in het systeem dat voor inschrijving in de RNI gebruikt wordt. Hierdoor kost het inschrijfproces minder tijd en het verkleint de kans op fouten bij het overnemen van de gegevens. Het online formulier is beschikbaar in 15 talen.

Image
Deze QR-code gaat naar het online inschrijfformulier voor de RNI

Alternatieve inschrijfmethode via PDF-formulier

Als inschrijven via het online inschrijfformulier niet mogelijk is, kunnen onderstaande formulieren gebruikt worden. Het formulier kan digitaal ingevuld en vervolgens geprint worden. Eerst printen en met de hand invullen kan ook. Geef hierbij aan dat de niet-ingezetene in blokletters schrijft en de leestekens niet vergeet. Dit verkleint de kans op fouten bij het overnemen van de gegevens.

Gebruik bij voorkeur het online inschrijfformulier.

RNI Inschrijfformulieren - Registration forms

Onderstaande formulieren zijn pdf-formulieren. Deze kan je gebruiken als je bezwaar hebt tegen een QR-code.

Inschrijven door een aangewezen bestuursorgaan

Informatie over het inschrijven door een aangewezen bestuursorgaan, zoals de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank vind je op de website van Nederland Wereldwijd.

Scroll naar boven