Overslaan en naar de inhoud gaan

Toolkit KopieID-app

Met de vernieuwde versie van de KopieID-app maak je nu nog eenvoudiger een kopie van je identiteitsdocument. Zo worden persoonsgegevens beschermd en is het voor oplichters moeilijker om identiteitsgegevens te misbruiken. Want kopieën van identiteitsdocumenten zijn waardevol voor oplichters. Ze kunnen hiermee frauduleuze handelingen verrichten, zoals het aanvragen van leningen of het afsluiten van telefoonabonnementen. Dit kan resulteren in onverwachte rekeningen voor aankopen die je niet hebt gedaan.

Wat is nieuw?

De vernieuwde versie van de KopieID-app maakt zelf een foto van een identiteitsdocument en herkent waar gegevens op het document staan. Dit geldt onder andere voor het paspoort, de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook voor documenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hierdoor kun je de app gegevens laten wegstrepen die voor de ontvanger niet noodzakelijk zijn. Je kunt een watermerk toevoegen dat aangeeft waarvoor de kopie bedoeld is. Vanuit de app kan je de kopie delen of beveiligd opslaan voor later gebruik. Bovendien is de app gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen (ook voor slechtzienden), en voldoet aan de Rijksbrede vereisten van toegankelijkheidsniveau A. Tot slot is de app niet alleen beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Spaans en Papiaments.

Informeer de inwoners van jouw gemeente

De middelen in deze toolkit kun je gebruiken om burgers te informeren over de KopieID-app en het belang van het beschermen van identiteitsgegevens.

Image
Een visual van een hand die een telefoon vasthoudt. Op de telefoon is de nieuwe KopieID-app te zien

De KopieID-app

De gratis app is beschikbaar in de App Store of Google Play Store.

 

Image
Flyer

Flyer

De flyer gaat in op identiteitsfraude en het gebruik van de KopieID-app. De flyer kan je bijvoorbeeld meegeven bij de uitgifte van een identiteitsdocument.


 

 

Image
Beeldscherm met hand. In hand id kaart die gegevens op beeldscherm vergelijkt

 

 

Animatie


Deze animatie geeft uitleg over het belang van het beschermen van je identiteitsgegevens en het veilig delen van deze gegevens. Daarnaast zijn er ook 3 verkorte versies beschikbaar die je kunt inzetten bij sociale media berichten. 


 

Image
Een afbeelding van de KopieID app met een watermerk

Informatieblad

Het informatieblad geeft uitleg over het gebruik van de KopieID-app. Dit kan je bijvoorbeeld meegeven bij de uitgifte van een identiteitsdocument of op de website plaatsen.


 

Image
Een banner van de KopieID app geschikt voor social media

Poster

De poster kan je zelf printen en bijvoorbeeld ophangen in de ontvangsthal.

 

Image
Een visual van een hand die een telefoon vasthoudt. Op de telefoon is de nieuwe KopieID-app te zien

Visuals

Er is verschillend beeldmateriaal beschikbaar. Deze kan je gebruiken bij berichtgeving op bijvoorbeeld de website, sociale media kanalen of in huis-aan-huis bladen.


 

Image
KopieID een veilig ID

Tekst voor website en sociale media

Deze publieksteksten zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld de website, sociale media en persoonlijke toelichting.

 

Image
Een visual met de KopieID app

Veelgestelde vragen

Vragen met antwoorden die je kunt gebruiken bij de beantwoording van vragen van burgers.

Scroll naar boven