Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerservicenummer

Intro

Het burgerservicenummer (BSN) is jouw eigen persoonsnummer voor je contacten met de overheid. Dit unieke nummer helpt om bijvoorbeeld persoonsverwisselingen te voorkomen. Iedereen die zich voor het eerst inschrijft in de BRP krijgt een BSN. Ook een pasgeboren kind dat wordt aangegeven, krijgt meteen een BSN.

Het BSN heeft voordelen voor jou en voor de overheid. Het vergemakkelijkt je contacten met de gemeente en met andere (overheids)organisaties. Als je gaat werken, geef je jouw BSN aan je werkgever. Daarmee regelt je werkgever een aantal zaken met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het pensioenfonds. Ook de gezondheidszorg maakt gebruikt van het BSN. Bij de huisarts, in het ziekenhuis, in de apotheek of bij het aanvragen van thuiszorg kan naar je BSN gevraagd worden.

Vragen?

088 900 1000
Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:00 uur

Nieuws

  • Start vervolgonderzoek naar digitale pasfoto voor paspoort en identiteitskaart

    De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) start met vervolgonderzoek naar het maken van een digitale pasfoto voor het paspoort en Nederlandse identiteitskaart op de locatie van de aanvraag. De eerste proef vindt plaats vanaf 11 december bij gemeente Lopik. De andere proeven staan gepland in januari en februari 2024 bij gemeenten Tubbergen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

  • Levering reisdocumenten rond de feestdagen

    Rond de Kerstdagen en rond de jaarwisseling wordt de levering van reisdocumenten aangepast. Dit heeft gevolgen voor reisdocumenten die op 22 en 29 december aangevraagd worden.

Scroll naar boven