Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerservicenummer

Intro

Het burgerservicenummer (BSN) is jouw eigen persoonsnummer voor je contacten met de overheid. Dit unieke nummer helpt om bijvoorbeeld persoonsverwisselingen te voorkomen. Iedereen die zich voor het eerst inschrijft in de BRP krijgt een BSN. Ook een pasgeboren kind dat wordt aangegeven, krijgt meteen een BSN.

Het BSN heeft voordelen voor jou en voor de overheid. Het vergemakkelijkt je contacten met de gemeente en met andere (overheids)organisaties. Als je gaat werken, geef je jouw BSN aan je werkgever. Daarmee regelt je werkgever een aantal zaken met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het pensioenfonds. Ook de gezondheidszorg maakt gebruikt van het BSN. Bij de huisarts, in het ziekenhuis, in de apotheek of bij het aanvragen van thuiszorg kan naar je BSN gevraagd worden.

Vragen?

088 900 1000
Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:00 uur

Nieuws

  • 10 jaar BRP – Midden in de maatschappij en nog altijd even betrouwbaar

    De Basisregistratie Personen (BRP) viert dit jaar haar 10de verjaardag. Dit jaar staan we daar op verschillende momenten bij stil. Want de BRP is een echte teamplayer, zij is er niet voor zichzelf, maar voor de hele overheid. Een onmisbare kracht voor het uitvoeren van tal van overheidstaken. Zonder BRP geen hielprikjes, geen stempassen, geen rijbewijzen, geen DigiD, geen uitkeringen en geen contact met burgers in het buitenland.

  • Evaluatie van het experiment ‘Seintje’

    Het doel van het experiment ‘Seintje’ is om te onderzoeken of het verzenden van meldingen over nieuwe inschrijvingen op woonadressen door gemeenten bijdraagt aan het verbeteren van de adreskwaliteit en het de burger helpt. Om dit te kunnen beoordelen wordt het experiment geëvalueerd door ministerie van BZK. Hierbij is informatie vanuit gemeenten onmisbaar. Op 14 december 2023 hebben gemeenten een brief ontvangen van het ministerie van BZK over deze evaluatie van het experiment ‘Seintje’.

Scroll naar boven