Overslaan en naar de inhoud gaan

Register paspoortsignaleringen

Intro

Het Register paspoortsignaleringen (RPS) is een overzicht van personen aan wie een paspoort geweigerd kan worden of waarvan het paspoort vervallen kan worden verklaard. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn bijvoorbeeld misbruik of fraude. In het RPS staan je persoonsgegevens. Als je in het RPS staat, kun je geen paspoort krijgen en/of moet je je huidige paspoort inleveren. Onder bijzondere omstandigheden kun je soms tóch een Nederlands paspoort krijgen.

Het plaatsen van je gegevens in het RPS is een maatregel om het Nederlands reisdocument te beschermen. Het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart zijn documenten waar mensen veel vertrouwen in hebben. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Deze betrouwbaarheid kan in gevaar komen door misbruik ervan.

Telefonisch kunnen wij geen gegevens inzien, niet aangeven wat de status is van jouw overeenstemmingsverzoek en niet zien voor hoe lang je nog op de signaleringslijst staat. Daarnaast kunnen wij je ook niet doorverbinden naar collega’s die deze inzage wel hebben.

Voor inhoudelijke informatie of het indienen van een overeenstemmingsverzoek, kan je een e-mail sturen naar info@rvig.nl. Voor algemene vragen over RPS en de procedure kun je bellen naar 088-9001000. Maandag tot en met vrijdag van 8:30 - 17:00.

Nieuws

  • Rollen functiescheiding in Paspoortuitvoeringsregeling Nederland gewijzigd

    Per 1 januari 2025 schrijft de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (artikel 93 PUN) voor dat een uitgevende instantie moet voldoen aan functiescheiding tussen de aanvraag, het verstrekken en de uitgifte van het paspoort en de identiteitskaart. Ook is de uitzonderingsregel gewijzigd.

  • Gegegevensset BvBSN wijzigt

    Vanaf 1 maart 2025 verandert de Beheervoorziening BSN (BV BSN). Door nieuwe regels worden twee gegevens niet langer weergegeven: ‘geboorteplaats’ en ‘geboorteland of -gebied’. Op termijn komen de gegevenselementen geheel te vervallen. Deze wijziging vindt plaats in het kader van dataminimalisatie.

Scroll naar boven