Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisregistratie Personen

Intro

In de Basisregistratie Personen (BRP) zijn persoonsgegevens geregistreerd van inwoners van Nederland en van personen die Nederland hebben verlaten. Ook personen die in het buiteland wonen en een relatie hebben met de Nederlandse overheid staan in de BRP. Gemeenten houden persoonsgegevens van burgers bij in de BRP. Als je bijvoorbeeld trouwt, een kind krijgt of verhuist, legt de gemeente dit vast.

Het is belangrijk dat de overheid de juiste gegevens van haar burgers heeft. Bijvoorbeeld om een paspoort te kunnen maken, om te weten wie mag stemmen bij verkiezingen, om uitkeringen te verstrekken en om gemeentelijke belastingen te heffen. Ook andere organisaties gebruiken persoonsgegevens om hun beslissingen goed af te stemmen op jouw situatie.

Nieuws

  • Start vervolgonderzoek naar digitale pasfoto voor paspoort en identiteitskaart

    De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) start met vervolgonderzoek naar het maken van een digitale pasfoto voor het paspoort en Nederlandse identiteitskaart op de locatie van de aanvraag. De eerste proef vindt plaats vanaf 11 december bij gemeente Lopik. De andere proeven staan gepland in januari en februari 2024 bij gemeenten Tubbergen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

  • Levering reisdocumenten rond de feestdagen

    Rond de Kerstdagen en rond de jaarwisseling wordt de levering van reisdocumenten aangepast. Dit heeft gevolgen voor reisdocumenten die op 22 en 29 december aangevraagd worden.

Scroll naar boven