Nederlandse identiteitskaart met e-functionaliteit
Met ingang van 4 januari 2021 kan de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie worden aangevraagd. Met deze identiteitskaart kun je via de DigiD app veilig inloggen bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds.
Veelgestelde vragen van uitgevende instanties
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen van uitgevende instanties over de vernieuwde identiteitskaart met inlogfunctie. Mis je een vraag? Stuur een e-mail naar info@rvig.nl.
Advies: informeer over de vernieuwde identiteitskaart en verwijs door naar www.digid.nl
Omdat op dit moment nog niet iedereen op de hoogte is van de extra functie op de Nederlandse identiteitskaart en de komst van de brief van DigiD adviseren wij gemeenten gebruik te maken van een basisinformatietekst. Via ons nieuwsbericht van 7 december 2020 kom je bij de informatieteksten voor communicatie naar burgers. Voor vragen en meer informatie kun je vanaf 4 januari 2021 verwijzen naar www.digid.nl. Ook is de DigiD Helpdesk bereikbaar, op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur op: 088 123 65 55 (lokaal tarief).
Algemeen
Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld, daarvoor is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.
Na uitreiken van de identiteitskaart ontvangt de burger thuis een brief van DigiD. Hierin wordt hij geïnformeerd over de nieuwe manier van inloggen en ontvangt hij een pincode en instructies waarmee hij de inlogfunctie van zijn identiteitskaart kan activeren.
Als iemand in het bezit is van een burgerservicenummer (BSN), zit de chip vanaf 1 januari 2021 standaard op de identiteitskaart. In de brief die de burger na uitgifte van de identiteitskaart thuis ontvangt, zit ook een intrekkingscode. Hiermee kan hij de inlogfunctie van de chip verwijderen. Hij kan daarna zijn identiteitskaart nooit meer gebruiken om in te loggen via de DigiD app. Zijn identiteitskaart blijft wel geldig als identiteitsbewijs. Hij kan ermee reizen. Lees hier meer over reizen met een Nederlandse identiteitskaart. Als hij in de toekomst wel weer wil kunnen inloggen met zijn identiteitskaart, dan moet hij een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.
De techniek van de chip op de nieuwe identiteitskaart, de persoonlijke uitgifte van de identiteitskaart en de persoonlijke pincode bij de identiteitskaart maken deze manier van inloggen de meest betrouwbare manier van inloggen. Hiermee kan zeer privacygevoelige informatie ontsloten worden.
De Nederlandse identiteitskaart heeft sinds 4 januari 2021 op de voorkant een zogenoemd Card Access Number (CAN). Dit is een 6 cijferig nummer.
De CAN wordt (als wachtwoord) gebruikt voor het makkelijker toegang krijgen tot een deel van de gegevens in de chip. Uiteraard is deze verbinding tussen de chip in de kaart en het apparaat dat de chip wil uitlezen (bijvoorbeeld een smartphone) beveiligd.
Het maakt de beveiligde toegang eenvoudiger omdat je nu niet meer de machine leesbare strook hoeft uit te lezen.
Nee, diegene moet dan ook de persoonlijke pincode weten.
Nee, de gegevens op de chip moeten eerst geopend worden voor dat ze leesbaar zijn. De chip bestaat uit 2 delen, zogenoemde applets. Op de ene applet staat de informatie zoals ze ook fysiek op de kaart afgedrukt staat. Denk aan je naam, geboortedatum, foto etc. Deze gegevens kunnen gelezen worden als de kaart gescand wordt. Op de andere applet staat de e-functionaliteit om bij DigiD in te kunnen loggen. De e-functionaliteit kan alleen gebruikt worden nadat de eigenaar zijn persoonlijke pincode heeft ingetoetst bij DigiD.
In de identiteitskaart zit een nieuwe chip, waardoor de eigenaar kan inloggen met zijn identiteitskaart via de DigiD app. Deze manier van inloggen zorgt voor maximale bescherming van iemands gegevens. De extra kosten zijn voor de chip en brief met pincode.
De burger kan www.digid.nl raadplegen of de helpdesk van DigiD bellen voor ondersteuning via 088 123 65 55 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur).
Het kan voorkomen dat een burger aan de (gemeente)balie komt met de melding dat de chip in zijn identiteitskaart kapot is. Dit betekent niet automatisch dat de burger een nieuwe identiteitskaart moet aanvragen. Lees hier meer over testen met aanvraagstation.
De burger legt een verklaring van vermissing af in de eigen woongemeente en ondertekent deze. Daarna registreert de gemeente het reisdocument als vermist (‘V’) in de BRP. Lees hier meer over vermissing van een reisdocument.
De pincode is gekoppeld aan een identiteitskaart. Als iemand een nieuwe identiteitskaart moet aanvragen, omdat hij bijvoorbeeld zijn vorige identiteitskaart is kwijtgeraakt, ontvangt hij na uitgifte weer een brief van DigiD met een nieuwe (tijdelijke) pincode. Deze pincode moet hij wijzigen. De burger kan zelf de keuze maken of hij dezelfde pincode gebruikt als van zijn vorige identiteitskaart.
De pincode is onbeperkt houdbaar. De burger kan de identiteitskaart 5 of 10 jaar (afhankelijk van de geldigheid van zijn identiteitskaart) activeren. Het is belangrijk dat hij de brief met pincode zorgvuldig bewaart.
De burger kan contact opnemen met de DigiD Helpdesk, telefonisch op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur op: 088 123 65 55 (lokaal tarief).
De burger kan contact opnemen met de DigiD Helpdesk, telefonisch op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur op: 088 123 65 55 (lokaal tarief).
Ja, een kind ontvangt na ophalen van de identiteitskaart ook een brief van DigiD per post thuis. Wettelijk vertegenwoordigers kunnen een DigiD aanvragen voor kinderen tot de leeftijd van 14 jaar. Vanaf 14 jaar is het kind zelf verantwoordelijk voor zijn DigiD.
Uitgevende instanties buiten het Koninkrijk
De voorwaarde voor een identiteitskaart met inlogfunctie is dat de Nederlander in het bezit is van een burgerservicenummer (BSN). Heeft de aanvrager geen BSN, dan krijgt hij een identiteitskaart zonder deze inlogfunctie. De aanvrager krijgt geen brief van DigiD. Met zijn identiteitskaart kan hij wel reizen. Lees hier meer over reizen met een Nederlandse identiteitskaart.
Caribisch deel van het Koninkrijk
Inwoners kunnen alleen een aanvraag doen als zij in het bezit zijn van een Nederlands burgerservicenummer (BSN).
De aanvraag kan alleen gedaan worden bij het kantoor van de Nederlandse vertegenwoordiging en dus niet bij Burgerzaken of het Kabinet van de Gouverneur.
Inwoners kunnen alleen een aanvraag doen als zij in het bezit zijn van een Nederlands burgerservicenummer (BSN).
De aanvraag kan gewoon gedaan worden bij Burgerzaken.
Het besluit paspoortgelden stelt een maximumprijs vast. Hierin worden ook de maximaal te rekenen leges vastgesteld. Echter kunnen de leges verschillen die door uitreikende instanties zoals gemeenten, grensgemeenten, openbare lichamen, Caribische landen en consulaire posten aan de burger in rekening worden gebracht. Deze prijsstelling kan worden beïnvloed door transportkosten en lokale variabele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten). Het lokale bestuur stelt de kosten van een identiteitskaart vast.