Echtheidskenmerken reisdocumenten

Echtheidskenmerken van een paspoort en identiteitskaart helpen tegen misbruik, fraude en vervalsing. De eerstelijns echtheidskenmerken van het Nederlands paspoort en de identiteitskaart zijn zonder hulpmiddelen te controleren, zoals het voelbaar reliëf en het schaduwwatermerk.

Brochure Kenmerken Nederlandse paspoorten en identiteitskaart model 2014

De brochure Kenmerken Nederlandse paspoorten en Nederlandse identiteitskaart bevat informatie over de (echtheids)kenmerken die zijn toegepast in het nieuwe model paspoort en Nederlandse identiteitskaart 2014 en in het oude model 2011. De brochure laat zien waar de kenmerken zich in de documenten bevinden en hoe u ze controleert. Er is ook een Engelstalige brochure beschikbaar: Features of Dutch passports and Dutch identity card 2014.

Echtheidskenmerken reisdocumenten oudere modellen

De echtheidskenmerken van de modellen van vóór 2014 zijn ook terug te vinden op www.edisontd.net (online database van de politie in samenwerking met internationale partners) en op de website van de Raad van de Europese Unie (Openbaar online register van authentieke reis- en identiteitsdocumenten).

Edisontd.net bevat daarnaast informatie over de echtheidskenmerken van reisdocumenten van 200 landen.

DutchID-app

Met de DutchID app kunt u de echtheidskenmerken van Nederlandse reisdocumenten controleren. De app simuleert bijvoorbeeld het reliëf op de smartphone of tablet. Zo is deze te vergelijken met het echte reliëf op het reisdocument. DutchID is ontwikkeld voor burgers, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs. De app is gratis te downloaden van Apple iTunes en Google Play.

Echtheidskenmerken vreemdelingendocumenten

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst kunt u de echtheidskenmerken van Nederlandse documenten voor vreemdelingen bekijken.