Chip paspoort of identiteitskaart uitlezen

Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zijn voorzien van een chip. Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over de chip in reisdocumenten en over de gegevens die deze bevat.

Wat te doen bij problemen met uitlezen

Het kan voorkomen dat een burger aan de (gemeente)balie komt met de melding dat de chip in zijn/haar reisdocument niet uit te lezen is bij een grenspassage. Dit betekent niet automatisch dat de burger een nieuw reisdocument moet aanvragen. Hieronder lees je wat je als medewerker van een reisdocument-uitgevende instantie kunt doen.

Testen met aanvraagstation

Door gebruik te maken van het reisdocumenten-aanvraagstation kun je eerst zelf proberen of de chip uit te lezen is. De procedure daarvoor vind je in de gebruikershandleiding van het aanvraagstation. Let er bij een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) op dat je de machineleesbare strook op het glas van de scanner legt. De chip wordt geopend door het lezen van de machineleesbare strook. Wanneer de chip uit te lezen is, kun je het document aan de houder teruggeven en is er niets aan de hand.

Wanneer het aanvraagstation de chip niet kan uitlezen is het raadzaam om het aanvraagstation in de juiste volgorde opnieuw op te starten. Deze procedure staat ook in de gebruikershandleiding van het aanvraagstation. Je kunt ook een ander aanvraagstation gebruiken.

Paspoort of NIK opsturen

Als de chip nog steeds niet uit te lezen is, moet je het reisdocument samen met een C10-formulier opsturen naar ID&D voor onderzoek. Het is daarbij belangrijk dat er geen ponsgaten in het document worden aangebracht. De chip is namelijk verbonden met een antenne die onzichtbaar in de houderpagina is opgenomen. Als die onderbroken wordt, is de chip niet meer uit te lezen.

Tegen betaling mag je een nieuw reisdocument aanvragen. Identiteit & Diensten doet zo snel mogelijk onderzoek naar het uitlezen van de chip en nemen telefonisch contact met je op over de uitkomst hiervan. Wanneer de chip daadwerkelijk niet is uit te lezen en niet door gebruikersschade is ontstaan, kunnen de kosten van een nieuw reisdocument worden gerestitueerd aan de burger.