Overslaan en naar de inhoud gaan

Basisregistratie Personen

Intro

De Nederlandse overheid registreert persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Alle overheidsinstellingen en bestuursorganen zoals de Belastingdienst, zijn verplicht voor hun taken gebruik te maken van deze gegevens.
RvIG is verantwoordelijk voor de veilige opslag van deze gegevens en de uitwisseling ervan, dit bespaart veel rompslomp. Tegelijk wordt je privacy gewaarborgd. Instellingen krijgen namelijk alleen toegang tot die gegevens die zij nodig hebben om hun wettelijke taak uit te voeren.
De BRP bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland (ingezetenen) en van personen (niet ingezetenen) die Nederland hebben verlaten of die korter dan 4 maanden in Nederland wonen. Bijvoorbeeld omdat ze tijdelijk werken of studeren in Nederland.

Vragen?

088 900 1000
Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:00 uur

Nieuws

  • LAA-cijfers en signalen mei 2024

    Op 14 mei 2024 zijn nieuwe signalen in de WALAA geleverd. Geleverde signalen worden een half jaar na levering ingetrokken. Na woensdag 19 juni 2024 worden alle signalen ingetrokken die op 19 december 2023 aan gemeenten zijn geleverd. Ingetrokken signalen kunnen niet meer bewerkt worden. Deze kan je nog wel raadplegen in de ‘Monitor’ van de WALAA.

  • Experimentbesluit dataminimalisatie BRP treedt in werking

    Op maandag 22 april is het Experimentbesluit dataminimalisatie Basisregistratie Personen (BRP) in werking getreden. Hiermee wordt het voor RvIG wettelijk mogelijk om informatieproducten te leveren aan BRP afnemers die aansluiten op de BRP API (Application Programming Interface). Zoals bijvoorbeeld de leeftijd in plaats van de geboortedatum of de aanschrijfwijze in plaats van een set gegevens over de naam. Maar ook direct bruikbare informatie over gezag. Gebruikers van de BRP API verwerken hierdoor minder persoonsgegevens, waardoor zij beter kunnen voldoen aan de AVG.

Scroll naar boven